Mijn Wijnblog

Wat klein met wijn begon

Wijnblog


11.02.2019

Restaurant Merlet *

December 2017

Wat een drukke tijd.. voorbereidingen voor de bruiloft, onverwachts een nieuw huis gekocht, ons eigen huis al verkocht en inmiddels alweer verhuisd naar ons tijdelijke adres in Edam. Om samen even te ontspannen een kamer geboekt en een tafel gereserveerd bij Merlet in Schoorl.

Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen en de gastvrouw wijst ons onze hotelkamer. Eenmaal in de lift wordt ons verteld dat we naar de vierde verdieping gaan. Ik zie bij elke andere verdieping ongeveer 6 kamers, op de vierde maar 2.. Zal deze kamer dan zo groot zijn? En inderdaad, de kamerdeur wordt geopend en we lopen een geweldige suite in. “The love under construction” suite. Fantastisch, dat is een verrassing! Een groot rond bed, een groot bad midden in de kamer, een ruime badkamer, een zithoek en 2 (!!) toiletten tegenover elkaar, haha. De minibar kan uit de muur worden getrokken, de TV zit in een kist verstopt en achter de badkamer gaat nog een inloopkast schuil.

merlet 2.jpg

Na ons opgefrist te hebben gaan we naar beneden voor een aperitief. Het hotel is groter dan verwacht! Er is nog een gezellige lounge met openhaard, een bar en nog een brasserie. We starten met een glas cava aan de bar. 

Na deze leeggedronken te hebben worden we naar het restaurant begeleid en nemen we plaats aan tafel. Vriendelijk personeel verwelkomd ons en we starten met een glas Ruinard champagne. De sommelier deelt zijn verhalen over verschillende champagnes en we genieten nu al met volle teugen. Hierbij wordt de eerste amuse geserveerd. Vervolgens de tweede en daarna wordt de wijn voor bij het eerste voorgerecht geschonken.

Bij het voorgerecht wordt een Siciliaanse witte wijn geschonken van 100% Catarratto. Een delicate frisse wijn bij zeebaars.

merlet 1.jpg

Het volgende gerecht bestaat uit coquilles met eekhoorntjesbrood, hazelnoot en witlof. Hierbij wordt een Zuid-Afrikaanse witte wijn geschonken. Lemberg Hárslevelü. Van deze wijn is maar een beperkte oplage, dus bijzonder om te mogen proeven! Houtgerijpt, witte bloemen en een frisse fruitigheid.

Daarna kreeft! Met tandoori, buikspek, zuurkool en appel. Wederom om je vingers bij af te likken, zo lekker.. en dan hebben we het nog nieteens over de opmaak van de borden. Bij de kreeft wordt een witte wijn van Domaine Marc Tempé geschonken.

Elk gerecht overtreft de vorige! We eten nu Noordzee tarbot met ganzenlever. Ook wordt er een koninklijke brief bezorgd, er leuk bedacht! Deze brief gaat over het volgende gerecht, de haas, wederom fantastisch! Hierbij drinken we Cabernet Franc.

Na het hoofdgerecht komt er een prachtige kaastrolley aanrijden en kiezen we ieder een paar heerlijke kazan uit. Tot slot volgt er een heerlijk dessert met lychee, yuzusorbet, rozen, geitenyoghurt en rode biet. Helaas zijn de wijnen die hierbij werden geschonken ons niet toegelicht.

merlet3.jpg

Na afloop een koffie met friandises en nog een aantal glazen champagne met de sous-chef, een oud leerling van Paskal.

Al met al een zeer inspirerend menu met prachtige smaakcombinaties! Wat ons betreft de wijnen heerlijk, maar jammer dat de toelichting van sommigen hiervan is uitgebleven. Dit is wat ons betreft echt een minpunt geweest. Overigens is het eten en de presentatie van alles ons wel echt twee sterren waard! De “voorkant” zal hiervoor misschien nog iets meer oog voor detail moeten tonen. 

Na het diner heerlijk geslapen in het eindeloos-lijkende ronde bed en genoten van het verse ontbijt met een goede cappuccino.

Merlet bevindt zich op een prachtige locatie waar je heerlijk kan wandelen door bos en duin. Een perfect plaatje voor een ontspannen weekend weg!

Layla - 12:47 @ Restaurants | Een opmerking toevoegen

Restaurant De Leest ***

Gelderland, Vaassen, Restaurant De Leest, 3 sterren, nummer 4 van Nederland, zaterdag 20 januari 2018.

leest1.jpg
wat kijken we hier naar uit! We hebben onze tafel om half 7 gereserveerd en komen stipt op tijd binnen in het restaurant. We worden vriendelijk ontvangen, jassen worden aangenomen en we worden naar onze tafel geleid.

leest2.jpg
Het restaurant is in de zomer van 2017 gerenoveerd en straat een enorme rust en luxe uit. we nemen plaats aan een ronde tafel fijne kuipstoelen achter in het restaurant.

leest3.jpg
We beginnen met een Chapagne blanc de noir (100% Pinot Noir), die wordt geschonken in prachtige glazen die we haast niet op durven te pakken. een prachtige kleur, geuren van citrus en toast en een fijne mousse. 

Goed begin!

Zodra de champagne op tafel staat, worden er wat hapjes geserveerd. Prachtig gepresenteerde heerlijkheden om mee te beginnen, waarvan onder andere een krokante cilinder gevuld met forel(eitjes) en zeewierpoeder en verschillende bereidingen van truffel met pecorino.

vervolgens 3 amuses met zalm, bereidingen van aardappel en feta. 

Dan volgt het menu. we gaan voor het menu Micri inclusief kaas en het bijpassende wijnarrangement.
leest13.jpg
We starten met Kingfist, gevlgd door langoustine met bereidingen van wortel, tarbot en romeine sla, kabeljouw met geroosterde kapertjes en leest15.jpgmerg, eendenlever met biet en verveine parels, maïskip met truffel en pastinaak, een selectie kazen en het dessert.
Tot slot espresso en daarbij ruime keuze aan friandises. 

leest21.jpg
Het wijnarrangement bestond uit de volgende wijnen:

- Agricola uit de Marche in Italië. Een frisse maar ook elegante wijn;
- ColleStefano Verdicchio uit de Marche in Italië. Zuivere wijn met tonen van citrus;
- Perlato del Bosco Vermentino uit Toscane, Italië. Aromatische wijn met zachte zuren en een lichte kruidigheid;
- Marco De Bartoli Lucido uit Sicilië, Italië. Krachtige maar ook frisse wijn met citrus;
- Spätlase Riesling van Weingut Theo Minges uit de Pfalz, Duitsland;
- Artuke uit de Rioja, Spanje. Vol rood fruit als framboos en rode bes;
- Domaine des Marnes Blanches uit de Jura, Frankrijk; en
- Johanneshof reinisch auslese rotgipfler. 

leestwjin1.jpgleestwijn4.jpg
Heerlijke gerechten met kloppende smaken en perfecte bereidingen. de wijn-spijs combinaties waren fantastisch! Echt enorm goed gegeten dus.

Toch misten we, omdat we het hier toch hebben over een 3-sterren restaurant, wat beleving en verrassingen en de gastvrouw (eigenaresse) was een beetje nors. We hebben goede dingen gegeten maar niet echt smaken geproefd die we nooit eerder hebben gehad. Ook de beleving was wat minimaal. We hebben uiteraard ontspannen gedineerd in een prachtige zaak, maar aan tafel gebeurde er niet veel. Hierdoor zouden wij persoonlijk gaan voor een maximum van 2 sterren michelin.

Layla - 11:39 @ Restaurants | Een opmerking toevoegen

14.01.2019

Restaurant D’Vijff Vlieghen

Niets is leuker dan een spontaan bezoek aan een restaurant met goed gezelschap! Deze avond hebben wij restaurant d’Vijff Vlieghen bezocht aan het Spui in Amsterdam. Hieronder een samenvatting de geschonken wijnen.

vlieg.png
De Montej Bianco. Aparte fles! Dient oorspronkelijk als fles voor olijfolie.. Het simpele etiket trekt onze aandacht. Een fijne frisse wijn afkomstig uit de Piëmonte, Noord-Italië. Hij bestaat voor 50% uit Chardonnay en 50% Sauvignon Blanc.

Bij de tweede gang een rosé van vlieg 2.png100% Grenache van Borsao. Smaken van rode vruchten en hints van bloemen. 

vlieg3.pngWij zijn gék op Portugese wijnen! Helaas hebben we hier nog geen bezoek aan kunnen brengen, maar gelukkig al wel het één en ander mogen proeven. Ook hier worden we niet teleurgesteld! Donkerrode vruchten, kruiden en hout. 

Bij de kaas wordt een  vlieg 4.png100% Sauvignon Blanc van Domaine Octavie geschonken. Deze bevalt zeer goed, mogen we hier nog een flesje van meen aar huis??

vlieg 5.png

En tot slot, bij het dessert, de Moscato D’Asti.. Wat mij betret eigenlijk altijd goed. Gemaakt van de Muscat en afkomstig uit de Piëmonte, Noord-Italië.

Layla - 16:19 @ Restaurants | Een opmerking toevoegen