Mijn Wijnblog

Wat klein met wijn begon

Wijnblog


04.02.2019

De geschiedenis van wijn

Een tijdje geleden hebben we een wijnproeverij gehad met Moldavische wijnen. Moldavië ligt dichtbij Georgië en van horen zeggen is dit de “backbone” van de wijn. Door deze opmerkingen ben ik me gaan afvragen hoe het nou zit met de geschiedenis van wijn. In deze blog ga ik verder in op mijn bevindingen en gebruik ik als bron: De wijnkaart alsjeblieft, de wereldatlas van wijn, geschreven door Adrien Grant Smith bianchi en Jules gaubert-Turpin

Weliswaar niet het leukste verhaal op deze blog, maar het geeft wel een helder overzicht van de geschiedenis van de wijnbouw in chronologische volgorde.

Wijnkaart.jpg

De eerste sporen van wijn stammen uit 6.000 voor Christus. In Georgië werden hier kruiken gevonden die men gebruikte voor de vinificatie en opslag van de wijn. Deze kruiken werden begraven, zodat de wijn een constante temperatuur had. 

Dan volgt in 4.500 voor Christus Turkije. Turkije is één van de grootste wijnstreken ter wereld. Helaas wordt hier maar 3% van de druiven gebruikt voor het maken van wijn. 

In 3.000 voor Christus volgen Egypte, Israël en Palestina. In deze periode was het al bekend dat druiven goed groeide op de zonnige kanten van de hellingen. 

We gaan weer terug naar Europa in 1.500 voor Christus, wanneer Roemenië en Moldavië werden ontdekt voor de wijnbouw. Door de Donau werden in deze periode ook de andere omliggende landen ontdekt (Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië en Bulgarije).

Het voor ons meest bekende wijngebied van de oude wereld (Spanje, Frankrijk en Italië), werd pas tussen 1.100 en 600 voor Christus ontdekt voor de wijnbouw. Veel Fransen zijn verbaasd dat zij niet de grondlegger zijn van de wijnbouw. 

De reden waarom de grondleggers van de wijnbouw niet de meest bekende wijngebieden zijn van de huidige tijd, is omdat er door de eeuwen heen veel oorlogen en bezettingen in deze gebieden zijn geweest. Een duurzame wijnbouw werd hierdoor onmogelijk gemaakt. 

De eerste druiven die in Amerika werden geplant, werden geplant in Mexico en Cuba medio de 16e eeuw. Daarna volgde Zuid-Amerika, waar tot op de dag van vandaag nog steeds veel bekende wijnstreken zich bevinden. 

Pas op de helft van de 17e eeuw werd er wijn verbouwd in Zuid Afrika. Dit was echter wel het eerste land die hun flessen op de tafels van Europese vorsten wisten te zetten. 

Eind 18e eeuw volgt Australië, maar pas in de 19e eeuw werd er vooruitgang geboekt. Het startpunt van de Australische wijn is terug te vinden in de botanische tuin van Sydney.

In deze tijd maken de voor ons bekende landen uit de oude- en nieuwe wereld wijnen en wordt er natuurlijk steeds meer georiënteerd op nieuwe gebieden. Wijzelf als Nederland vallen hier ook onder! 

En dan natuurlijk nog de toekomst. Er wordt voorspeld dat er over 50 jaar wel 180 kilometer dichter bij de Polen wijn kan worden verbouwd! Dit is een resultaat van de opwarming van de aarde. Deze opwarming is voor sommige wijnproducenten ook een grote angst.

Laten we goed voor de aarde zorgen. Het is de enige planeet waarop wijn kan worden geproduceerd.

Layla - 18:26 @ Alles over wijn | Een opmerking toevoegen

27.01.2019

BUBBELS! Hoe zit dat eigenlijk?

Champagne, sekt, cava, prosecco, crémant, spumante, frizzante, brut, demi-sec.. Wat is nou eigenlijk het verschil en waar komen deze benamingen vandaan? In deze blog zal ik jullie de antwoorden geven op deze vragen.

Als je het hebt over bubbels, associëren de meesten dit met champagne. Belangrijk om te weten is dat je niet álle bubbels champagne mag noemen. Champagne mag namelijk pas champagne heten als het ook daadwerkelijk uit de Champagne streek (Noord-Frankrijk) komt. Naast champagne zijn er meer benamingen en gebieden waar bubbels vandaan komen, zijn er verschillende bereidingswijzen en zijn er benamingen voor het aantal gram suiker die zich in de wijn bevindt.

Champagne.jpg
Champagne
De meest bekende bubbel is natuurlijk de champagne. Champagne mag pas champagne worden genoemd als het ook daadwerkelijk uit de streek Champagne komt. Daarnaast moet deze wijn aan een aantal vereisten voldoen. Zo mogen er slechts 7 druivenrassen worden gebruik, waarvan de meest voorkomende Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay zijn. Niet alleen in het gebruik van druivenrassen wordt de wijnboer beperkt, maar ook in de manier van “maken” van de champagne. Champagne wordt namelijk gemaakt volgens de méthode traditionelle (Champenoise). Om te beginnen wordt de basiswijn gemaakt. Na de oogst worden de druiven zo snel mogelijk geperst en vindt de (eerste) vergisting plaats bij een lage temperatuur. Vervolgens worden verschillende basiswijnen (uit verschillende jaren) gemengd. Dit wordt ook wel assemblage genoemd en dit wordt gedaan om de champagne zoveel mogelijk dezelfde smaakt te kunnen geven door de jaren heen. De assemblage wordt gemengd en gebotteld met de liqueur de tirage (mengsel van wijn, suiker en gist) en vervolgens vindt de tweede vergisting plaats in de fles. Bij de tweede vergisting ontstaan ook de bubbeltjes in de wijn, omdat het koolzuur nu niet uit de fles kan ontsnappen. Vervolgens moet de wijn minimaal 15 maanden rijpen. Als deze 15 maanden voorbij zijn wordt de champagne gebotteld. Om dit te kunnen doen moet eerst het bezinksel uit de fles worden verwijderd. Dit doen ze door de fles ondersteboven te houden en de hals te bevriezen. Door de kracht die ontstaat schiet het bezinksel uti de fles en vervolgens wordt de liqueur d’expédition (een mengsel van wijn en suiker) aan de wijn toegevoegd en wordt de fles afgesloten met een kurk.
Wist je dat?
Er op de kurk van een champagne wel tot 6 bar kan staan? Dat is net zo veel druk als op een autoband, voorzichtig openen dus!
Crmant.jpgCrémant
Crémant is een mousserende wijn uit alle Franstalige gebieden, behalve de Champagne, en wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle. Zo bestaat er, naar de gebieden genoemd, Crémant de Bourgogne, Crémant de Bordeaux, Crémant d’Alsace, Crémant de Loire, Crémant de Die, Crémant de Jura, Crémant de Limoux en Crémant de Luxembourg. Elke streek kent zijn eigen druivenrassen en zo ook voor de crémant.

Cava
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle. De drie belangrijkste druivenrassen voor cava zijn Macabeo, Xarel lo en Parellada. Een cava kan ook worden herkend aan de vierpuntige ster op de kurk. Naast het land en de druivenrassen is er nog een verschil met champagne, namelijk dat een cava niet minstens 15 maanden, maar minstens 9 maanden op de fles moet rijpen.

Vonkelwyn
Vonkelwyn is een mousserende wijn uit Zuid-Afrika die wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle (maar kan ook volgens de méthode Charmat, zie het kopje prosecco). De meest gebruike druivenrassen voro de Vonkelwijn zijn Chenin Blanc en Sauvignon Blanc

Espumante 
Espumante is een mousserende wijn uit Portugal en wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle. Waar de espumante een ware luxe is, kennen de Portugezen ook nog de espumosos. Verwar deze wijnen niet, want bij de espumosos wordt er gewoon koolstofdioxide in de wijn gespoten waardoor hij zijn bubbeltjes krijgt!

Sekt.jpgSekt
Sekt is een mousserende wijn uit Duitsland en Oostenrijk die wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle. Een sekt van kwaliteit herken je aan sekt b.A., sekt zonder “b.A.” is een goedkopere variant en van een mnidere kwaliteit. Voor een Duitse sekt mogen alleen Duitse druivenrassen worden gebruikt. In Duitsland is ook mousserende wijn op de markt die niet wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle, maar volgens de méthode Charmat (Schaumwein). Op de méthode Charmat kom ik hierna terug bij het kopje prosecco.

Prosecco
Prosecco is een mousserende wijn uit Italië die wordt gemaakt volgens de méthode Charmat (tankmethode). Ook hier krijgt de wijn bubbels bij de tweede vergisting, maar ontstaan deze niet in in de fles, maar in een afgesloten tank. In de tank wordt suiker en gist toegevoegd. Door deze meer “eenvoudige” methode, kan de prosecco jong worden gebotteld en met grotere hoeveelheden tegelijk. De druif die wordt gebruikt voor prosecco is Glera en wordt verbouwd in Veneto en Friuli. De kwaliteit van een prosecco (en andere Italiaanse wijnen) kan mede worden herkend aan de DOCG of DOC status. Een prosecco met een DOCG status krijgt zijn kwaliteit mede door de steile hevels en het klimaat die Glera goed doen, deze heuvels moeten zich wel binnen het Conegliano-Valdobbiadene gebied bevinden. Een prosecco met een DOC status krijgt zijn kwaliteit doordat er een maximum wordt gesteld aan de productie en dus enkel de beste druiven worden gebruik voor de wijn. De DOC mag worden verbouwd in 5 provincies van Veneto en in 4 provincies van Friuli.

Frizzante.jpg
Spumante of Frizzante
Prosecco (en sommige andere mousserende wijnen) is (zijn) er in spumante en frizzante. Het verschil zit hem in de kracht van de bubbel. Bij een frizzante is de tweede vergisting korter dan bij een spumante. Vanaf 3 bar mag de prosecco een spumante heten. De bubbel van de spumante is vaker van een betere kwaliteit en bovendien worden er betere druiven gebruik voor een spumante.
Wist je dat?
Dat er hogere belasting werd geheven over spumante dan over frizzante? Dit kwam door de zogenaamde “bubbeltaks” die mousserende wijnen als luxe product zagt. Een frizzante was niet mousserend genoeg voor de bubbeltaks. Gelukkig hebben ze dit per 1 januari 2017 gelijk getrokken met wijn.

Asti
Een andere populaire bubbel uit Italië is Asti. deze wijn komt uit de Piëmonte, een gebied in Noord-Italië en wordt gemaakt volgens de méthode Charmat. deze wijn wordt gemaakt van de Muscato en is zeer aromatisch. Asti wordt vaak geschonken bji desserts.
Brut.jpg
Droog of zoet?
Bij mousserende wijnen zijn er verschillende gradaties van droog en zoet. als uitgangspunt nemen we de champagne. Wil je graag een toegankelijke droge wijn? Kies dan brut. Wil je een lichtzoete wijn? Kies dan voor de demi-sec. Hier tussenin zijn nog verschillende categorieën, dus voor ieder wat wils! Een champagne extra brut mag maximaal 6 gram suiker per liter bevatten. Bij de brut is dit tussen de 6 en 15 gram, bij sec tussen de 16 en 15 gram, bij demi-sec tussen de 33 tot 50 gram en bij een doux bevat de wijn meer dan 50 gram suiker per liter.
Wist je dat?
Een brut champagne heerlijk is als aperitief en een demi-sec champagne heel goed past bij kaas?

Rosé bubbels
Van alle bovenstaande bubbels bestaan er witte en rosé varianten. Maar hoe krijgt die wijn die feestelijk roze kleur? Dit kan op 2 manieren, namelijk door rosé d’assemblage of door rosé par macération.
Bij rosé d’assemblage wordt een deel rode wijn toegevoegd aan de witte basiswijn. Belangrijk hiervoor is het tijdstip waarop de wijn wordt toegevoegd aan de witte wijn. Het toevoegen van de rode wijn heeft invloed op de kleur, reuk en smaak van de wijn.
Bij rosé par macération blijven de schillen van de rode druiven nog even weken in het druivensap waardoor het sap de rode kleur van de schil aanneemt.
Wist je dat?
Bij het maken en verkopen van rosé (stille wijn) in Europa de methode van het mengen van rode en witte wijn niet is toegestaan? deze methode mag alleen worden toegepast bij mousserende wijnen. In de nieuwe wereld is het mengen van rode en witte wijn voor het maken van rosé wel toegestaan.

Rode bubbels
Rode bubbels? Ja! Denk bijvoorbeeld aan lambrusco, een mousserende rode wijn uit Italië gemaakt volgens de méthode Charmat van de Lambrusco druif. Een lamrusco kan zowel droog als zoet zijn. Ook is er een ruim aanbod aan mousserende rode dessertwijnen. Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet is een “sparkling Shiraz” (Shiraz (nieuwe wereld) = Syrah (Frankrijk)) veelal afkomstig uit Australië. Een goede variant is even zoeken, maar eenmaal gevonden erg verrassend! Geweldig om licht gekoeld te drinken op een zwoele zomeravond tijdens een barbecue…

Na al die tekst over mousserende wijnen heb ik trek gekregen in een glaasje bubels! Ik trek een flesje Forget Brimont Champagne Brut open, yummie… Altijd een feestje en verkrijgbaar in onze webshop!

Naar aanleiding van deze blog nog vragen? Schroom niet en laat het ons weten via info@mijnwijnblog.nl

Layla - 19:03 @ Alles over wijn | 1 opmerking