Mijn Wijnblog

Wat klein met wijn begon

Wijnblog


04.02.2019

De geschiedenis van wijn

Een tijdje geleden hebben we een wijnproeverij gehad met Moldavische wijnen. Moldavië ligt dichtbij Georgië en van horen zeggen is dit de “backbone” van de wijn. Door deze opmerkingen ben ik me gaan afvragen hoe het nou zit met de geschiedenis van wijn. In deze blog ga ik verder in op mijn bevindingen en gebruik ik als bron: De wijnkaart alsjeblieft, de wereldatlas van wijn, geschreven door Adrien Grant Smith bianchi en Jules gaubert-Turpin

Weliswaar niet het leukste verhaal op deze blog, maar het geeft wel een helder overzicht van de geschiedenis van de wijnbouw in chronologische volgorde.

Wijnkaart.jpg

De eerste sporen van wijn stammen uit 6.000 voor Christus. In Georgië werden hier kruiken gevonden die men gebruikte voor de vinificatie en opslag van de wijn. Deze kruiken werden begraven, zodat de wijn een constante temperatuur had. 

Dan volgt in 4.500 voor Christus Turkije. Turkije is één van de grootste wijnstreken ter wereld. Helaas wordt hier maar 3% van de druiven gebruikt voor het maken van wijn. 

In 3.000 voor Christus volgen Egypte, Israël en Palestina. In deze periode was het al bekend dat druiven goed groeide op de zonnige kanten van de hellingen. 

We gaan weer terug naar Europa in 1.500 voor Christus, wanneer Roemenië en Moldavië werden ontdekt voor de wijnbouw. Door de Donau werden in deze periode ook de andere omliggende landen ontdekt (Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië en Bulgarije).

Het voor ons meest bekende wijngebied van de oude wereld (Spanje, Frankrijk en Italië), werd pas tussen 1.100 en 600 voor Christus ontdekt voor de wijnbouw. Veel Fransen zijn verbaasd dat zij niet de grondlegger zijn van de wijnbouw. 

De reden waarom de grondleggers van de wijnbouw niet de meest bekende wijngebieden zijn van de huidige tijd, is omdat er door de eeuwen heen veel oorlogen en bezettingen in deze gebieden zijn geweest. Een duurzame wijnbouw werd hierdoor onmogelijk gemaakt. 

De eerste druiven die in Amerika werden geplant, werden geplant in Mexico en Cuba medio de 16e eeuw. Daarna volgde Zuid-Amerika, waar tot op de dag van vandaag nog steeds veel bekende wijnstreken zich bevinden. 

Pas op de helft van de 17e eeuw werd er wijn verbouwd in Zuid Afrika. Dit was echter wel het eerste land die hun flessen op de tafels van Europese vorsten wisten te zetten. 

Eind 18e eeuw volgt Australië, maar pas in de 19e eeuw werd er vooruitgang geboekt. Het startpunt van de Australische wijn is terug te vinden in de botanische tuin van Sydney.

In deze tijd maken de voor ons bekende landen uit de oude- en nieuwe wereld wijnen en wordt er natuurlijk steeds meer georiënteerd op nieuwe gebieden. Wijzelf als Nederland vallen hier ook onder! 

En dan natuurlijk nog de toekomst. Er wordt voorspeld dat er over 50 jaar wel 180 kilometer dichter bij de Polen wijn kan worden verbouwd! Dit is een resultaat van de opwarming van de aarde. Deze opwarming is voor sommige wijnproducenten ook een grote angst.

Laten we goed voor de aarde zorgen. Het is de enige planeet waarop wijn kan worden geproduceerd.

Layla - 18:26 @ Alles over wijn | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments