Mijn Wijnblog

Wat klein met wijn begon

Wijnblog


11.02.2019

Restaurant Merlet *

December 2017

Wat een drukke tijd.. voorbereidingen voor de bruiloft, onverwachts een nieuw huis gekocht, ons eigen huis al verkocht en inmiddels alweer verhuisd naar ons tijdelijke adres in Edam. Om samen even te ontspannen een kamer geboekt en een tafel gereserveerd bij Merlet in Schoorl.

Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen en de gastvrouw wijst ons onze hotelkamer. Eenmaal in de lift wordt ons verteld dat we naar de vierde verdieping gaan. Ik zie bij elke andere verdieping ongeveer 6 kamers, op de vierde maar 2.. Zal deze kamer dan zo groot zijn? En inderdaad, de kamerdeur wordt geopend en we lopen een geweldige suite in. “The love under construction” suite. Fantastisch, dat is een verrassing! Een groot rond bed, een groot bad midden in de kamer, een ruime badkamer, een zithoek en 2 (!!) toiletten tegenover elkaar, haha. De minibar kan uit de muur worden getrokken, de TV zit in een kist verstopt en achter de badkamer gaat nog een inloopkast schuil.

merlet 2.jpg

Na ons opgefrist te hebben gaan we naar beneden voor een aperitief. Het hotel is groter dan verwacht! Er is nog een gezellige lounge met openhaard, een bar en nog een brasserie. We starten met een glas cava aan de bar. 

Na deze leeggedronken te hebben worden we naar het restaurant begeleid en nemen we plaats aan tafel. Vriendelijk personeel verwelkomd ons en we starten met een glas Ruinard champagne. De sommelier deelt zijn verhalen over verschillende champagnes en we genieten nu al met volle teugen. Hierbij wordt de eerste amuse geserveerd. Vervolgens de tweede en daarna wordt de wijn voor bij het eerste voorgerecht geschonken.

Bij het voorgerecht wordt een Siciliaanse witte wijn geschonken van 100% Catarratto. Een delicate frisse wijn bij zeebaars.

merlet 1.jpg

Het volgende gerecht bestaat uit coquilles met eekhoorntjesbrood, hazelnoot en witlof. Hierbij wordt een Zuid-Afrikaanse witte wijn geschonken. Lemberg Hárslevelü. Van deze wijn is maar een beperkte oplage, dus bijzonder om te mogen proeven! Houtgerijpt, witte bloemen en een frisse fruitigheid.

Daarna kreeft! Met tandoori, buikspek, zuurkool en appel. Wederom om je vingers bij af te likken, zo lekker.. en dan hebben we het nog nieteens over de opmaak van de borden. Bij de kreeft wordt een witte wijn van Domaine Marc Tempé geschonken.

Elk gerecht overtreft de vorige! We eten nu Noordzee tarbot met ganzenlever. Ook wordt er een koninklijke brief bezorgd, er leuk bedacht! Deze brief gaat over het volgende gerecht, de haas, wederom fantastisch! Hierbij drinken we Cabernet Franc.

Na het hoofdgerecht komt er een prachtige kaastrolley aanrijden en kiezen we ieder een paar heerlijke kazan uit. Tot slot volgt er een heerlijk dessert met lychee, yuzusorbet, rozen, geitenyoghurt en rode biet. Helaas zijn de wijnen die hierbij werden geschonken ons niet toegelicht.

merlet3.jpg

Na afloop een koffie met friandises en nog een aantal glazen champagne met de sous-chef, een oud leerling van Paskal.

Al met al een zeer inspirerend menu met prachtige smaakcombinaties! Wat ons betreft de wijnen heerlijk, maar jammer dat de toelichting van sommigen hiervan is uitgebleven. Dit is wat ons betreft echt een minpunt geweest. Overigens is het eten en de presentatie van alles ons wel echt twee sterren waard! De “voorkant” zal hiervoor misschien nog iets meer oog voor detail moeten tonen. 

Na het diner heerlijk geslapen in het eindeloos-lijkende ronde bed en genoten van het verse ontbijt met een goede cappuccino.

Merlet bevindt zich op een prachtige locatie waar je heerlijk kan wandelen door bos en duin. Een perfect plaatje voor een ontspannen weekend weg!

Layla - 12:47 @ Restaurants | Een opmerking toevoegen