Mijn Wijnblog

Wat klein met wijn begon

Wijnblog


06.03.2019

Vini Bio - 4 maart 2019

Op maandag 4 maart 2019 bezochten we Vini Bio in het Van der Valk in Amsterdam. Tijdens deze wijnproeverij kreeg je de gelegenheid om kennis te maken met biologische, biodynamische  en natuurlijke wijnen. Daarnaast was er een keuze tot het volgen van een masterclass.

Wij volgden de masterclass van Leclerc Briant Champagne, een wijnhuis die sinds 1872 5 generaties binnen familie is gebleven en sinds 2012 gewisseld is van eigenaar. Sinds de jaren 50 is men al bezig om de wijnen biodynamisch te verbouwen.

De masterclass werd ingeleid met een fantastisch promo-filmpje (terug te vinden op Youtube onder deze link) en vervolgens werd er passievol verteld door de wijnmaker over de te proeven wijnen.

De eerste wijn was de Cuvée Abyss uit 2013. Een blend van 34% Pinot Noir, 33% Pinot Meunier en 33% Chardonnay. Wat deze wijn bijzonder maakt is dat deze voor ruim anderhalf jaar wordt bewaard op de bodem van de oceaan op 60 meter diepte. De druk van een fles champagne (tot wel 6 bar) heeft de fles onder water zowel binnen als buiten de fles. De flessen worden in grote metalen kooien het water in gezakt en blijven daar horizontaal liggen. Door de stroming blijven de flessen in beweging en er is een constante temperatuur van 10-12 graden. De fles waaruit de wijn wordt geschonken zit nog vol met algen  en andere “souvenirs” uit het water. 
champie onderwaterfles.jpg
Zodra de wijn geschonken wordt stuift de geur je al tegemoet, de mineralen zijn zeker aanwezig! Een prachtige gele kleur en een fijne mousse. Hij is droog (brut zero) en bevat citrus, toast en heeft in de neus zelfs iets van sherry. De neus beloofd heel wat, alleen de smaak weegt daar niet tegenop. Hij is wat hoog in zijn zuren en de afdronk valt wat tegen. 

Deze wijn gaat gemiddeld voor €195,- consumentenprijs over de toonbank. Voor dat geld heb je in ieder geval wel een verhaal!

Alhoewel het verhaal achter de eerste wijn fantastisch is, sprak de tweede wijn ons m
Champie proef 2.jpg
eer aan! Wat het verhaal betreft, kan de tweede natuurlijk niet overtreffen. Maar naar deze smaak gaat onze voorkeur. Deze champagne is van 100% Chardonnay waarvan de druiven enkel afkomstig zijn uit Epernay. De fermentatie vindt plaats tijdens een bepaalde stand van de maan. 

De wijn is fris en bevat citrus, de mousse is wat heviger en er komt sterk hout naar voren. Daarnaast ook hints van amandel en marsepein. 

Veelal voorstander van meer complexe wijnen, zoals de eerste, maar in dit geval wint de frisheid het.

Wat de wijnmakers willen meegeven dat champagne niet alleen is om te drinken, maar om emoties mee te delen. Iets wat wij volledig met ze eens zijn!

Verder hebben we tijdens Vini Bio diverse wijnen geproefd bij diverse importeurs. Een leuk nieuw en jong concept vonden we de wijnen van Neleman Organic Wine met het motto “The more we do right the less we do wrong”. Jonge mensen ontwerpen de etiketten van de wijn. Zo valt uiteraard de fles “just fucking good wine” heel erg op en daarbij was de smaak ook perfect! We zullen wat dit wijnhuis betreft wellicht in een latere blog terugkomen op de wijnen!

Layla - 11:21 @ Op Stap! | Een opmerking toevoegen