FlatPress My FlatPress blog FlatPress Admin 2019 2019-11-15T22:49:29+00:00 Admin ~/ Sevilla - juni 2019 ~/?x=entry:entry190722-183435 2019-07-22T18:34:35+00:00 2019-07-22T18:34:35+00:00

Sevilla! Wát een geweldige stad! En waarom? Hieronder een aantal van onze hoogtepunten. 

IMG_4286.jpeg

Catalonia Giralda
Wegens ons eenjarig huwelijk zijn wij een weekend naar Sevilla gevlogen. We verbleven in het Catalonia Giralda Hotel ****, een fijn gelegen hotel, nieuw, schoon en van alle gemakken voorzien. Op onze huwelijksdag kregen wij een fles cava met een fruitsalade op de kamer cadeau, erg attent en wat ons betreft een aanrader tijdens een verblijf in Sevilla.

IMG_4117.jpeg

Mariatrifulca
Onze absolute nummer één aanrader is Mariatrifulca, een restaurant aan de rivier met een prachtig interieur en uitzicht. Daarnaast doet het zeer luxe aan, maar vallen de prijzen enorm mee! Wij genoten hier van een glas Cava aan de bar en vervolgens van een heerlijke lunch op het dakterras.

1BFC1C34-D1B5-429D-9CF4-1F08B604BE79.jpg

Mercado de Triana
Markt is gezellig, maar markt met alleen maar eten en drinken is nóg gezelliger!
6e18f2e5-738f-469f-991c-04f4fd4b5f9f.jpgMercado de Triana is een markt waar zowel locals als toeristen graag komen voor een hapje en een drankje. Voor zeer schappelijke prijzen (bijvoorbeeld een smoothie voor EUR 1(!!!)) kan je hier genieten van plaatselijke delicatessen met daarbij een heerlijk glas wijn of bier.

IMG_4273.jpeg

El Pasaje Santa María la Blanca
Wat ons betreft de beste tapas én de állerbeste Sangria! 
Meer uitleg behoeft dit niet, toch?

IMG_4310.jpeg
Restaurant Abantal
Het enige sterrenrestaurant van Sevilla (*). Deze nemen we op in de blog om te vermelden dat Sevilla wel over een restaurant met michelin ster beschikt, maar is eigenlijk wat ons betreft eerder een afrader dan een aanrader. Het eten was er prima en zelf kozen we er een prachtige Albariño bij, maar de ambiance was kil en het restaurant vrij afgelegen. Dit terwijl Sevilla zelf zo bruist. Als het je eerste bezoek aan Sevilla is: niet doen dus!

IMG_4448.jpeg

Ostia Antica
Kan je prima bezoeken als je op zoek bent naar een heerlijke Paella. Hier genoten wij voor weinig geld ieder van een heerlijke pan, een glas Sangria en een fles super fijne Verdejo!

76B91412-E956-4B5B-B83C-3F123D4F5E13.jpg

The Second Room
Voor cocktails raden we je The Second Room aan! (door te veel cocktails ga je blijkbaar ook scheve foto’s maken ;) ) Wederom alles weer zeer schappelijk geprijst!

IMG_4549.jpeg

Torero
Voor witte en rode Sangria kan je hier je lol op. Daarnaast zeer gepassioneerde en vriendelijke bediening. Wij hebben hier (helaas) niet gegeten, omdat dit onze laatste stop was voordat we het vliegtuig terug naar huis moesten halen. Als we weer terug komen in Sevilla zullen wij hier zeker aanschuiven voor een lunch of diner (met daarbij natuurlijk een heerlijke sangria)!

8dd84e49-6517-4fe5-ae10-121d85cbf853.jpg

Buiten vele leuke restaurantjes is er ook genoeg te winkelen en aan cultuur te beleven. Straatartiesten die vol passie de Flamengo dansen, winkels waar je cherry gemaakt op allerlei wijzen kan proberen en wandelen langs de rivier waar je kan genieten van een briesje en een verfrissend drankje. Sevilla heeft het allemaal!

60e53e75-fd1f-413b-9c69-682163a1df68.jpg

Voor meer tips kan je altijd mailen naar info@mijnwijnblog.nl !

Vini Bio - 4 maart 2019 ~/?x=entry:entry190306-112100 2019-03-06T11:21:00+00:00 2019-03-06T11:21:00+00:00

Op maandag 4 maart 2019 bezochten we Vini Bio in het Van der Valk in Amsterdam. Tijdens deze wijnproeverij kreeg je de gelegenheid om kennis te maken met biologische, biodynamische  en natuurlijke wijnen. Daarnaast was er een keuze tot het volgen van een masterclass.

Wij volgden de masterclass van Leclerc Briant Champagne, een wijnhuis die sinds 1872 5 generaties binnen familie is gebleven en sinds 2012 gewisseld is van eigenaar. Sinds de jaren 50 is men al bezig om de wijnen biodynamisch te verbouwen.

De masterclass werd ingeleid met een fantastisch promo-filmpje (terug te vinden op Youtube onder deze link) en vervolgens werd er passievol verteld door de wijnmaker over de te proeven wijnen.

De eerste wijn was de Cuvée Abyss uit 2013. Een blend van 34% Pinot Noir, 33% Pinot Meunier en 33% Chardonnay. Wat deze wijn bijzonder maakt is dat deze voor ruim anderhalf jaar wordt bewaard op de bodem van de oceaan op 60 meter diepte. De druk van een fles champagne (tot wel 6 bar) heeft de fles onder water zowel binnen als buiten de fles. De flessen worden in grote metalen kooien het water in gezakt en blijven daar horizontaal liggen. Door de stroming blijven de flessen in beweging en er is een constante temperatuur van 10-12 graden. De fles waaruit de wijn wordt geschonken zit nog vol met algen  en andere “souvenirs” uit het water. 
champie onderwaterfles.jpg
Zodra de wijn geschonken wordt stuift de geur je al tegemoet, de mineralen zijn zeker aanwezig! Een prachtige gele kleur en een fijne mousse. Hij is droog (brut zero) en bevat citrus, toast en heeft in de neus zelfs iets van sherry. De neus beloofd heel wat, alleen de smaak weegt daar niet tegenop. Hij is wat hoog in zijn zuren en de afdronk valt wat tegen. 

Deze wijn gaat gemiddeld voor €195,- consumentenprijs over de toonbank. Voor dat geld heb je in ieder geval wel een verhaal!

Alhoewel het verhaal achter de eerste wijn fantastisch is, sprak de tweede wijn ons m
Champie proef 2.jpg
eer aan! Wat het verhaal betreft, kan de tweede natuurlijk niet overtreffen. Maar naar deze smaak gaat onze voorkeur. Deze champagne is van 100% Chardonnay waarvan de druiven enkel afkomstig zijn uit Epernay. De fermentatie vindt plaats tijdens een bepaalde stand van de maan. 

De wijn is fris en bevat citrus, de mousse is wat heviger en er komt sterk hout naar voren. Daarnaast ook hints van amandel en marsepein. 

Veelal voorstander van meer complexe wijnen, zoals de eerste, maar in dit geval wint de frisheid het.

Wat de wijnmakers willen meegeven dat champagne niet alleen is om te drinken, maar om emoties mee te delen. Iets wat wij volledig met ze eens zijn!

Verder hebben we tijdens Vini Bio diverse wijnen geproefd bij diverse importeurs. Een leuk nieuw en jong concept vonden we de wijnen van Neleman Organic Wine met het motto “The more we do right the less we do wrong”. Jonge mensen ontwerpen de etiketten van de wijn. Zo valt uiteraard de fles “just fucking good wine” heel erg op en daarbij was de smaak ook perfect! We zullen wat dit wijnhuis betreft wellicht in een latere blog terugkomen op de wijnen!

Restaurant Merlet * ~/?x=entry:entry190211-124736 2019-02-11T12:47:36+00:00 2019-02-11T12:47:36+00:00

December 2017

Wat een drukke tijd.. voorbereidingen voor de bruiloft, onverwachts een nieuw huis gekocht, ons eigen huis al verkocht en inmiddels alweer verhuisd naar ons tijdelijke adres in Edam. Om samen even te ontspannen een kamer geboekt en een tafel gereserveerd bij Merlet in Schoorl.

Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen en de gastvrouw wijst ons onze hotelkamer. Eenmaal in de lift wordt ons verteld dat we naar de vierde verdieping gaan. Ik zie bij elke andere verdieping ongeveer 6 kamers, op de vierde maar 2.. Zal deze kamer dan zo groot zijn? En inderdaad, de kamerdeur wordt geopend en we lopen een geweldige suite in. “The love under construction” suite. Fantastisch, dat is een verrassing! Een groot rond bed, een groot bad midden in de kamer, een ruime badkamer, een zithoek en 2 (!!) toiletten tegenover elkaar, haha. De minibar kan uit de muur worden getrokken, de TV zit in een kist verstopt en achter de badkamer gaat nog een inloopkast schuil.

merlet 2.jpg

Na ons opgefrist te hebben gaan we naar beneden voor een aperitief. Het hotel is groter dan verwacht! Er is nog een gezellige lounge met openhaard, een bar en nog een brasserie. We starten met een glas cava aan de bar. 

Na deze leeggedronken te hebben worden we naar het restaurant begeleid en nemen we plaats aan tafel. Vriendelijk personeel verwelkomd ons en we starten met een glas Ruinard champagne. De sommelier deelt zijn verhalen over verschillende champagnes en we genieten nu al met volle teugen. Hierbij wordt de eerste amuse geserveerd. Vervolgens de tweede en daarna wordt de wijn voor bij het eerste voorgerecht geschonken.

Bij het voorgerecht wordt een Siciliaanse witte wijn geschonken van 100% Catarratto. Een delicate frisse wijn bij zeebaars.

merlet 1.jpg

Het volgende gerecht bestaat uit coquilles met eekhoorntjesbrood, hazelnoot en witlof. Hierbij wordt een Zuid-Afrikaanse witte wijn geschonken. Lemberg Hárslevelü. Van deze wijn is maar een beperkte oplage, dus bijzonder om te mogen proeven! Houtgerijpt, witte bloemen en een frisse fruitigheid.

Daarna kreeft! Met tandoori, buikspek, zuurkool en appel. Wederom om je vingers bij af te likken, zo lekker.. en dan hebben we het nog nieteens over de opmaak van de borden. Bij de kreeft wordt een witte wijn van Domaine Marc Tempé geschonken.

Elk gerecht overtreft de vorige! We eten nu Noordzee tarbot met ganzenlever. Ook wordt er een koninklijke brief bezorgd, er leuk bedacht! Deze brief gaat over het volgende gerecht, de haas, wederom fantastisch! Hierbij drinken we Cabernet Franc.

Na het hoofdgerecht komt er een prachtige kaastrolley aanrijden en kiezen we ieder een paar heerlijke kazan uit. Tot slot volgt er een heerlijk dessert met lychee, yuzusorbet, rozen, geitenyoghurt en rode biet. Helaas zijn de wijnen die hierbij werden geschonken ons niet toegelicht.

merlet3.jpg

Na afloop een koffie met friandises en nog een aantal glazen champagne met de sous-chef, een oud leerling van Paskal.

Al met al een zeer inspirerend menu met prachtige smaakcombinaties! Wat ons betreft de wijnen heerlijk, maar jammer dat de toelichting van sommigen hiervan is uitgebleven. Dit is wat ons betreft echt een minpunt geweest. Overigens is het eten en de presentatie van alles ons wel echt twee sterren waard! De “voorkant” zal hiervoor misschien nog iets meer oog voor detail moeten tonen. 

Na het diner heerlijk geslapen in het eindeloos-lijkende ronde bed en genoten van het verse ontbijt met een goede cappuccino.

Merlet bevindt zich op een prachtige locatie waar je heerlijk kan wandelen door bos en duin. Een perfect plaatje voor een ontspannen weekend weg!

Restaurant De Leest *** ~/?x=entry:entry190211-113942 2019-02-11T11:39:42+00:00 2019-02-11T11:39:42+00:00

Gelderland, Vaassen, Restaurant De Leest, 3 sterren, nummer 4 van Nederland, zaterdag 20 januari 2018.

leest1.jpg
wat kijken we hier naar uit! We hebben onze tafel om half 7 gereserveerd en komen stipt op tijd binnen in het restaurant. We worden vriendelijk ontvangen, jassen worden aangenomen en we worden naar onze tafel geleid.

leest2.jpg
Het restaurant is in de zomer van 2017 gerenoveerd en straat een enorme rust en luxe uit. we nemen plaats aan een ronde tafel fijne kuipstoelen achter in het restaurant.

leest3.jpg
We beginnen met een Chapagne blanc de noir (100% Pinot Noir), die wordt geschonken in prachtige glazen die we haast niet op durven te pakken. een prachtige kleur, geuren van citrus en toast en een fijne mousse. 

Goed begin!

Zodra de champagne op tafel staat, worden er wat hapjes geserveerd. Prachtig gepresenteerde heerlijkheden om mee te beginnen, waarvan onder andere een krokante cilinder gevuld met forel(eitjes) en zeewierpoeder en verschillende bereidingen van truffel met pecorino.

vervolgens 3 amuses met zalm, bereidingen van aardappel en feta. 

Dan volgt het menu. we gaan voor het menu Micri inclusief kaas en het bijpassende wijnarrangement.
leest13.jpg
We starten met Kingfist, gevlgd door langoustine met bereidingen van wortel, tarbot en romeine sla, kabeljouw met geroosterde kapertjes en leest15.jpgmerg, eendenlever met biet en verveine parels, maïskip met truffel en pastinaak, een selectie kazen en het dessert.
Tot slot espresso en daarbij ruime keuze aan friandises. 

leest21.jpg
Het wijnarrangement bestond uit de volgende wijnen:

- Agricola uit de Marche in Italië. Een frisse maar ook elegante wijn;
- ColleStefano Verdicchio uit de Marche in Italië. Zuivere wijn met tonen van citrus;
- Perlato del Bosco Vermentino uit Toscane, Italië. Aromatische wijn met zachte zuren en een lichte kruidigheid;
- Marco De Bartoli Lucido uit Sicilië, Italië. Krachtige maar ook frisse wijn met citrus;
- Spätlase Riesling van Weingut Theo Minges uit de Pfalz, Duitsland;
- Artuke uit de Rioja, Spanje. Vol rood fruit als framboos en rode bes;
- Domaine des Marnes Blanches uit de Jura, Frankrijk; en
- Johanneshof reinisch auslese rotgipfler. 

leestwjin1.jpgleestwijn4.jpg
Heerlijke gerechten met kloppende smaken en perfecte bereidingen. de wijn-spijs combinaties waren fantastisch! Echt enorm goed gegeten dus.

Toch misten we, omdat we het hier toch hebben over een 3-sterren restaurant, wat beleving en verrassingen en de gastvrouw (eigenaresse) was een beetje nors. We hebben goede dingen gegeten maar niet echt smaken geproefd die we nooit eerder hebben gehad. Ook de beleving was wat minimaal. We hebben uiteraard ontspannen gedineerd in een prachtige zaak, maar aan tafel gebeurde er niet veel. Hierdoor zouden wij persoonlijk gaan voor een maximum van 2 sterren michelin.

De geschiedenis van wijn ~/?x=entry:entry190204-182654 2019-02-04T18:26:54+00:00 2019-02-04T18:26:54+00:00

Een tijdje geleden hebben we een wijnproeverij gehad met Moldavische wijnen. Moldavië ligt dichtbij Georgië en van horen zeggen is dit de “backbone” van de wijn. Door deze opmerkingen ben ik me gaan afvragen hoe het nou zit met de geschiedenis van wijn. In deze blog ga ik verder in op mijn bevindingen en gebruik ik als bron: De wijnkaart alsjeblieft, de wereldatlas van wijn, geschreven door Adrien Grant Smith bianchi en Jules gaubert-Turpin

Weliswaar niet het leukste verhaal op deze blog, maar het geeft wel een helder overzicht van de geschiedenis van de wijnbouw in chronologische volgorde.

Wijnkaart.jpg

De eerste sporen van wijn stammen uit 6.000 voor Christus. In Georgië werden hier kruiken gevonden die men gebruikte voor de vinificatie en opslag van de wijn. Deze kruiken werden begraven, zodat de wijn een constante temperatuur had. 

Dan volgt in 4.500 voor Christus Turkije. Turkije is één van de grootste wijnstreken ter wereld. Helaas wordt hier maar 3% van de druiven gebruikt voor het maken van wijn. 

In 3.000 voor Christus volgen Egypte, Israël en Palestina. In deze periode was het al bekend dat druiven goed groeide op de zonnige kanten van de hellingen. 

We gaan weer terug naar Europa in 1.500 voor Christus, wanneer Roemenië en Moldavië werden ontdekt voor de wijnbouw. Door de Donau werden in deze periode ook de andere omliggende landen ontdekt (Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië en Bulgarije).

Het voor ons meest bekende wijngebied van de oude wereld (Spanje, Frankrijk en Italië), werd pas tussen 1.100 en 600 voor Christus ontdekt voor de wijnbouw. Veel Fransen zijn verbaasd dat zij niet de grondlegger zijn van de wijnbouw. 

De reden waarom de grondleggers van de wijnbouw niet de meest bekende wijngebieden zijn van de huidige tijd, is omdat er door de eeuwen heen veel oorlogen en bezettingen in deze gebieden zijn geweest. Een duurzame wijnbouw werd hierdoor onmogelijk gemaakt. 

De eerste druiven die in Amerika werden geplant, werden geplant in Mexico en Cuba medio de 16e eeuw. Daarna volgde Zuid-Amerika, waar tot op de dag van vandaag nog steeds veel bekende wijnstreken zich bevinden. 

Pas op de helft van de 17e eeuw werd er wijn verbouwd in Zuid Afrika. Dit was echter wel het eerste land die hun flessen op de tafels van Europese vorsten wisten te zetten. 

Eind 18e eeuw volgt Australië, maar pas in de 19e eeuw werd er vooruitgang geboekt. Het startpunt van de Australische wijn is terug te vinden in de botanische tuin van Sydney.

In deze tijd maken de voor ons bekende landen uit de oude- en nieuwe wereld wijnen en wordt er natuurlijk steeds meer georiënteerd op nieuwe gebieden. Wijzelf als Nederland vallen hier ook onder! 

En dan natuurlijk nog de toekomst. Er wordt voorspeld dat er over 50 jaar wel 180 kilometer dichter bij de Polen wijn kan worden verbouwd! Dit is een resultaat van de opwarming van de aarde. Deze opwarming is voor sommige wijnproducenten ook een grote angst.

Laten we goed voor de aarde zorgen. Het is de enige planeet waarop wijn kan worden geproduceerd.